ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Για τις περισσότερες εξετάσεις αίματος προτιμάται η πρωινή αιμοληψία, ιδίως όταν απαιτείται νηστεία. Επιπλέον, τα αποτελέσματα της πρωινής αιμοληψίας θεωρούνται πιο ακριβή για τις περισσότερες μετρήσεις.

Για τις περισσότερες βιοχημικές εξετάσεις (σακχαρο, χοληστερόλη, κτλ) απαιτείται νηστεία 10-12 ωρών και αποφυγή λιπαρών γευμάτων και αλκοολ ένα 24ωρο πριν. Γενική αίματος, καρκινικοί δείκτες, ορμόνες, αντισώματα, έλεγχος θρομβοφιλίας,εξετάσεις αλλεργιών, γλυκοζηλιωμένη, inr, φερριτινη, κρεατινίνη, τρανσαμινάσες, μοριακές εξετάσεις δεν απαιτούν προηγούμενη νηστεία.

Κάποια φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τον μεταβολισμό των ουσιών ή την αντίδραση της ανάλυσης. Το ίδιο ισχύει και για τα συμπληρώματα διατροφής ή τις βιταμίνες. Εφόσον είναι εφικτό, η λήψη φαρμάκων πριν την αιμοληψία καλό είναι να αποφεύγεται. Ωστόσο, ο θεράπων ιατρός σας είναι αυτός που γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό σας και μπορεί να σας συμβουλέψει για αλλαγές στον προγραμματισμό της φαρμακευτικής σας αγωγής.

Το νερό δεν επηρεάζει καμία εξέταση, αντιθέτως ενυδατώνει τον οργανισμό και διευκολύνει στην αιμοληψία ιδιάιτερα ασθενείς με δύσκολες φλέβες.

Για τη γενική ούρων κατα προτίμηση συλλέγουμε τα πρώτα πρωινά ούρα λόγω πυκνότητας. Πριν τη συλλογή χρειάζεται καλό πλύσιμο της περιοχής με άφθονο νερό και σαπούνι (αποφεύγουμε τη χρήση αντισηπτικού). Η συλλογή γίνεται στο μέσο της ούρησης σε στείρο δοχείο που σημαίνει οτι αφήνουμε τα πρώτα ούρα να τρέξουν και απομακρύνουμε το δοχείο πριν τελειώσει η ούρηση. Δε χρειάζεται να γεμίσει το δοχείο. Η μεταφορά στο εργαστήριο πρέπει να γίνει εντός μισής ώρας και σε περίπτωση καθυστέρης το δείγμα πρέπει να διατητηθεί στο ψυγείο.

Για το σπερμοδιάγραμμα απαιτείται αποχή από την τελευταία εκσπερμάτωση 3-5 ημέρες. Περισσότερες ή λιγότερες ημέρες μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα. Σε περίπτωση που στις εξετάσεις περιλαμβάνεται καλλιέργεια σπέρματος πριν την συλλογή πλένουμε την περιοχή και τα χέρια με άφθονο νερό και απλό σαπούνι (αποφεύγουμε τη χρήση αντισηπτικού). Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο να συγκεντρώσουμε όλη τη ποσότητα της εκσπερμάτωσης στον ουροσυλλέκτη. Αν υπάρξει η παραμικρή απώλεια οπωσδήποτε ενημερώνουμε το προσωπικό του εργαστηρίου. Η λήψη του δείγματος συστήνεται να πραγματοποιείται εντός του ειδικά διαμορφωμένου χώρου στο εργαστήριό μας.

Οι εξειδικευμένες εξετάσεις πραγματοποιούνται κατόπιν ραντεβού